Astilbe (Pluimspirea)

De Astilbe, in Nederland ook wel bekend als de pluimspirea, komt oorspronkelijk uit Japan. Door de prachtige gekleurde bloemen viel de Astilbe al snel op waardoor deze door reizigers en handelaren mee is genomen en via verschillende handelsroutes zijn weg naar Europa vond.

Van origine is de Astilbe een waterplant die het best tot zijn recht komt in een gedeeltelijk schaduwrijke plek in een goed vochthoudende grond. Als de Astilbe gepland wordt op een zonnige plek is een natte grond een voorwaarde. Als dit niet het geval is kleuren de diep ingesneden koper groene bladeren al snel bruin.

De reis van de Astible

Georg Arends was een van de eerste tuinders die de Astilbe begon te kruisen. Na zijn studie in het Verenigd Koninkrijk keerde hij terug naar Duitsland waar hij in het jaartal 1888 een kwekerij oprichtte in het dorpje Wuppertal. Hier kruiste hij na tientallen jaren de nieuwe Astilbe arendsii groep.

In 1933 introduceerde Georg de Astilbe arendsii ‘Fanal’ dat nu nog steeds een van de meest verkochte Astilbe is. Naast de Astilbe arendsii groep kruiste Arends nog vele andere soorten met succes, Aconitum x arendsii, Phlox paniculata en nog 350 andere soorten.

Helaas is de kwekerij helemaal vernietigd tijdens de bombardementen van de tweede wereld oorlog. Georg en zijn zoon herbouwde de kwekerij na de tweede wereld oorlog maar vanwege Georg leeftijd en koppigheid heeft deze kwekerij nooit meer het formaat gekregen als voor de bombardementen.

Bekijk Astible in de Catalogus