Geranium (Ooievaarsbek)
De Geranium is een vaste plant uit de Ooievaarsbekfamilie. Wereldwijd bestaan er wel meer dan 800 verschillende variëteiten die overal ter wereld in het wild groeien. Omdat de Geranium familie uit zoveel verschillende soorten bestaat is er voor ieder type grond wel een geschikt soort.
De bloeitijd varieert per soort tussen april – oktober en heeft een hoogte tussen de 20 – 100 cm. Sommige Geranium soorten verliezen in de winter hun blad maar er zijn ook soorten die hun blad behouden. Het grootste gedeelte van de Geranium familie zijn vaste planten en komen dan ook na een strenge winter in het voorjaar weer tevoorschijn. Geranium ‘Rozanne’ is een van de bekendste Geranium soorten omdat deze ‘nieuwkomer’ de langst bloeiende Geranium is. Met zijn opvallend violetblauwe bloem is dit een veel voorkomende plant in de gemiddelde tuin.
De geschiedenis van de Geranium
Geranium is afgeleid uit het Grieks van het woord geranios dat kraanvogel betekend. Dit komt omdat de bloem van de oude soorten Geranium lijken op de snavel van een kraanvogel. Zo is ook de Nederlandse naam Ooievaarsbek ontstaan.
Sommige soorten Geranium zijn eetbaar en dan zowel het blad als de bloem maar hiervoor moet je wel een kenner zijn om de eetbare Geranium soorten goed te onderscheiden van de niet eetbare soorten. Er zitten namelijk ook een aantal giftige soorten tussen. Van de Geranium soorten die wel eetbaar zijn wordt de bloem vaak decoratief gebruikt voor de opmaak van een sjiek gerecht. De bladeren van eetbare Geranium soorten werden vroeger gebruik om kruiden van te maken of om thee van te trekken.