Hemerocallis (Daglelie)

De Hemerocallis, in het Nederlands ook wel bekend als daglelie, is een vaste plant die in tegenstelling tot de gewone lelie geen bol heeft. De Hemerocallis heeft een grof wortelgestel dat groeit tot een vaste kluit. De bladeren van de Hemerocallis groeien uit de kroon van de plant.

De Hemerocallis kan je onderscheiden in 3 groepen, bladverliezend, gedeeltelijk bladhoudend en bladhoudend. Zoals de Nederlandse naam al aangeeft bloeien de bloemen van de Hemerocallis maar één dag. Gelukkig bloeien de meeste soorten wel rijk en zitten er meerder knoppen aan een bloemensteel. De bloeitijd verschilt per soort maar vindt in ieder geval plaats tussen juni en oktober. De Hemerocallis varieert per soort in lengte van 45-100 cm en groeit het beste in de zon-half schaduw.

Wat minder bekend is, is dat de Hemerocallis heel wat eetbare smaken kent bij de let op, alleen enkelbloemige cultivars. In de exclusievere restaurants wordt de bloem van de Hemerocallis dan ook als delicatesse geserveerd. De bloemblaadjes smaken naar radijs. Het lof van de Hemerocallis smaakt naar sla en de wortelen van de Hemerocallis smaken naar aardappels. In Japan wordt Hemerocallis middendorffii nog steeds grootschalig gekweekt voor de eetbare bloemen.

De herkomst van de Hemerocallis

De Hemerocallis komt oorspronkelijk uit Azië. In Azië werd deze plant al honderden jaren gebruikt als geneesmiddel om te kalmeren. Zo is bijvoorbeeld de letterlijke vertaling van de Chinese naam voor Hemerocallis, ‘de struik die doet vergeten’.

Kolonisten en handelaren waren ook zeer onder de indruk van de schoonheid van de bloem en zo kwam de Hemerocallis via diverse handelsroutes uiteindelijk aan in Europa. De Hemerocallis is naar alle waarschijnlijkheid samen met de Paeonia en de Seringen een van de eerste sierplanten die de vroege kolonisten meenamen naar Europa. Vanaf ongeveer 500 na Chr. duiken de eerste Hemerocallisen op op Europese schilderijen.

Op de kwekerij bij Bouwmeester Vaste Planten telen wij ongeveer 350 verschillende soorten Hemerocallis.

Bekijk Hemerocallis in de Catalogus