Iris germanica (Blauwe lis)
De Iris gemanica, in Nederland ook wel bekend als de baardiris en/of blauwe lis komt oorspronkelijk uit het middellandse zeegebied. De plant is gemakkelijk te herkennen aan zijn typerende smalle rechtopstaande groene bladeren, ook de bloem is makkelijk te herkennen aan de grote baard die onder de bloem hangt. Vaak zijn deze baarden rijkelijk versierd met draden en lijnen om hommels en andere insecten in de diep verborgen honingklieren te lokken. De Iris germanica varieert in hoogte van 0.5 tot 1.5 m. De Iris germanica groeit goed op zanderige kalk gronden mede omdat de water afvoer hier beter is en de Iris germanica erg gevoelig is voor Botrytis en Erwinia.
Geschiedenis Iris germanica
De Iris germanica heeft zijn naam te danken aan de Griekse godin ‘Iris’.
In de Griekse mythologie werd geloofd dat de Iris water onttrok aan de aarde om wolken te creëren. Op deze manier werd geloofd dat een Iris germanica ook een regenboog kon creëren.
De godin Iris was de boodschapper van de Griekse goden en verstuurde haar boodschappen naar de aarde via een regenboog. Hierdoor werd de link al snel gelegd en werd de bloem Iris genoemd.
De eerste tekeningen die ooit zijn terug gevonden van de Iris germanica dateren uit 2500 voor Christus, deze tekeningen stammen uit het Egyptische tijdperk. Volgens archeologen luidt het verhaal over deze tekeningen dat de machtige farao Thoetmoses net het huidige Syrië had veroverd. Aan het einde van de veldslag zag hij een prachtige Iris staan. Hij was zo gefascineerd door de iris dat hij deze meenam naar Egypte en liet vermeerderen in een van zijn tuinen. Om de Iris te vereren liet de farao de Iris vereeuwigen op een immens grote granieten pijlen bij de Amontempel van Karnak.
Ook later in de geschiedenis blijft de Iris een belangrijke rol vervullen. Naast dat de Iris germanica gebruikt werd als snijbloem en tuinplant voor de elite werd het blad vroeger ook gebruikt voor het maken van touw. De knol wordt al jarenlang gebruikt in de parfumerie industrie voor exclusieve geuren en de wortels werden vroeger gebruikt voor het maken van bier.
De Iris germanica bij Bouwmeester Vaste Planten
Op onze kwekerij telen wij ongeveer 450 verschillende soorten Iris germanica. Daarmee hebben wij een ruim assortiment van de Iris germanica en kunnen wij onze klanten de Iris in alle kleuren die er zijn aanbieden.