Iris pumila (Dweg lis)

De Iris pumila is de kleinere variant van de Iris germanica. Van origine komt de Iris pumila vooral voor in Zuid en centraal Europa, Europees Rusland, Grote Kaukasus, Kazachstan, West Siberië en de Krim.

De Iris pumila varieert in lengte tussen de 10 en 40 cm hoog. Grotendeels hierdoor is de Iris pumila dan ook makkelijk te onderscheiden van het veel grotere soort Iris germanica. Ook de bloeitijd verschilt een beetje, de pumila bloeit namelijk gemiddeld 2 weken eerder dan een Iris germanica en kondigt daarmee het voorjaar aan. De bloeitijd van een Iris pumila is wel wat kort, 1 tot 2 weken maar dat maken de bloemen meer dan goed wanneer deze uitkomen. De Iris pumila groeit binnen enkele jaren uit tot een grote pol waar met gemak 50 bloemstelen aan kunnen groeien.

De Iris pumila groeit net als de germanica goed op zanderige kalk gronden maar doet het ook goed op rotsachtig kalkrijk gebied.

De Iris pumila bij Bouwmeester Vaste Planten

Op onze kwekerij kweken wij ongeveer 100 verschillende soorten Iris pumila. Daarmee hebben wij een ruim assortiment in Iris pumila en kunnen wij onze klanten alle kleuren die er zijn aanbieden.