Paeonia (Pioen)
De Paeonia is vooral bekend als snijbloem, ieder gemengd boeket in de bloemenwinkel bevat wel een Pioenroos. Want ondanks dat de Paeonia eigenlijk alleen bloeit in de maanden april tot juni zijn deze prachtige kleurrijke bloemen wel het hele jaar verkrijgbaar. Er bestaan onder de Paeonia verschillen in soorten, zo zijn er de houtachtige die hun stam behouden in de winter, de kruidachtige die zich helemaal terug trekken in de winter en de struikachtige pioenrozen. De meeste Paeonia soorten worden tussen de 0.5 en 1.2 meter hoog en het ondergrondse gedeelte bestaat uit knolvormige wortelstokken.
Als het voorjaar eraan komt en de Pioenen staan op het punt van bloeien zitten er vaak veel mieren op de knoppen. Dit komt omdat de Paeonia een sap afscheiden die zeer rijk is aan koolhydraten. De mieren voeden zich met deze substantie maar schaden de plant niet.
Als een Pioen verplaatst wordt naar een nieuwe locatie bloeit de Paeonia het eerste jaar slecht tot niet. Pas bij het tweede jaar is de Paeonia sterk genoeg geworteld om bloemen aan te maken. Maar het is het wachten meer dan waard want de Pioen is een prachtig sieraard in iedere tuin en vaas.
Geschiedenis van de Paeonia
De Paeonia heeft zijn naam te danken aan een student geneeskunde genaamd Paean
Het verhaal stamt af uit de Griekse tijd. Volgens de Griekse mythologie raakte Herakles een Griekse held en Pluto god van de onderwereld met elkaar in gevecht. Tijdens dit gevecht verwondt Herakles Pluto door een pijl in zijn schouder te schieten.
Pluto, god van de onderwereld trok zich verslagen terug op de berg Olympus op zoek naar Asklepios, god van de geneeskunde. Asklepios blijkt alleen onvindbaar waarop Pluto zich wendt to Asklepios geneeskundestudenten. Een van de studenten genaamd Paean hielp Pluto door zijn wond te genezen met een bloem die hij had gevonden op de berg Olympus. Als Asklepios terug keert op Olympus en hoort dat zijn leerling de god Pluto heeft genezen wordt hij zo jaloers dat hij Paeonia dood.
Zeus, de oppergod die ook woonzaam is op de berg Olympus vindt het lichaam van Paean en besluit hem weer tot leven te wekken als de bloem waarmee Paean Pluto’s leven redde. Volgens de verhalen heet deze bloem sindsdien de Paeonia.